Thursday 30 August 2018

Gone, Go, Went (#AlamoWords 3)

#AlamoWords 3- (παίζουμε με τις λέξεις Gone, Go, Went)
Καλημέρα Άλαμο, νέα εβδομάδα, νέα λέξη.
Παρμένη από δημοσίευση με το τραγούδι των Comsat Angels -Gone
Gone, μετοχή του go.
από τα Παλαιά Αγγλικά (Old English) gan "προχωρώ, προωθώ, αποχωρώ, φεύγω, αναχωρώ, παρατηρώ, συμβαίνω, κατακτώ, εξασκώ"
Από τα Δυτική Γερμανική υποτιθέμενη ρίζα (West Germanic *gaian (πηγή τόσο των Παλιών Σαξονικών και Φριζικών gan, όσο και των Μέσων Ολλανδικών gaen, Ολλανδικών gaan, Παλαιών Γερμανικών gan και Γερμανικών gehen)
Από ΠρωτοΙνδοΕυρωπαϊκή (ΠΙΕ) (υπόθεση, ότι έχει αστερίσκο μπροστά είναι υπόθεση και ότι έχει παύλα μετά σημαίνει ότι μιλάμε για ρίζα, όχι κανονική λέξη) ρίζα *ghē- "αφήνω, ελευθερώνω" (κοινή πηγή των Σανσκριτικών jihite "φεύγω, αναχωρώ" και Ελληνικών κῐχάνω[ᾱ], κίχημι "φθάνω, συναντώ, βρίσκω, καταλήγω, εντυγχάνω")
Ο Αόριστος του go ήταν πάντα προβληματικός, στα παλιά Αγγλικά σχηματίζονταν ως eode, αβέβαιης προέλευσης αλλά σίγουρα από άλλο ρήμα. Αυτό κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από το went, επίσης από άλλο ρήμα (αυτό συμβαίνει στα Αγγλικά μόνο με το go και το ρήμα to be).
Το went τώρα μέσω του wend και του wind και ένα σωρό άλλες εξαρτήσεις, προελεύσεις ανάγεται τελικά σε μια ΠΙΕ ρίζα *we- που δίνει τη Σανσκριτική ρίζα va- (παράγει πχ το वात -vā́ta- που είναι ο άνεμος ή ο Θεός του Ανέμου), την Ελληνική ρίζα αεμι- (παράγει υποτίθεται και το "αέρα" και το "άνεμος"), αλλά και τα νεότερη Γοτθικό waian, Παλαιά Αγγλικά wawan, Παλαιά Γερμανικά wajan, Γερμανικά wehen κλπ.
Η ΠΙΕ ρίζα *we- μπορεί να είναι και ηχοποιητική του "φφφφ" (φου) του ήχου του αέρα, ή της μίμησής του που κάνουμε με τα χείλη. Το ίδιο ισχύει και για το φεύγω και fugio που οι παραπάνω ετυμολόγοι δεν έλαβαν υπόψιν.
Τα τραγούδια που αναρτούνται τα προσθέτω σε αυτή τη λίστα για όποιον θέλει να τα ακούσει όλα:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLb4x5JV4jxd487FEScAnYPeQziqKRq4IF

No comments: